Mavi ışık koruyucu gözlükler işe yarıyor mu?


Işık, özellikle renkler, bizleri normal bir görmenin ötesine taşıyabilir. Işığın yani dolayısıyla renklerin vücudumuzdaki görünmeyen etkisini biliyor muyuz? Diğer renklerin yanı sıra en çok tartışılan mavi ışığın vücudumuza, özellikle gözlerimize faydalı ve zararlı etkileri üzerinden gideceğiz. Bu konu çok tartışmalı ve hararetli. Mavi ışık yararlı mı? Yoksa zararlı mı? Mavi ışığın vücuda ve gözlerimize ne gibi bir etkisi var? Mavi ışığı filtreleyen koruyucu gözlükler işe yarıyor mu?

Yararlı ve zararlı mavi ışık

Mavi ışık her yerde. Güneşten ve yapay ışık kaynaklarından yayılıyor. Bu yazıyı okurken bile bu ışığa maruz kalıyorsun! Mavi ışığı insanlar gibi iyi ve kötü olarak ikiye ayırmak gerekiyor. Mavi-Turkuaz ve Mavi-Mor. Mavi-Turkuaz ışık, vücudumuz için gerekli. Vücudumuzun sirkadyen ritmi diye bilinen biyolojik saatini düzenliyor. Dolayısıyla Mavi-Turkuaz ışık, dinlendirici bir gece uykusu için önemlidir. Hafızayı geliştirir, ruh sağlığını dengeler. Ruh sağlığı demişken bir yayında okumuştum. Tokyo’da demiryollarında intiharları azaltmak için mavi ışık yerleştirilmiş ve intiharlar %74 oranında azalmış. Mavi ışık sandığımız kadar da kötü değilmiş diyorsunuz muhtemelen. Bunları yararlı mavi ışığın faydası olarak gösterebiliriz. Bir de üzerinde daha fazla duracağımız madalyonun öteki yüzü var.

Mavi ışık filtreli gözlükler kullanın

UV ışınlarında olduğu gibi zararlı mavi ışığa fazla maruz kalmak göze ciddi zararlar veriyor. Nasıl ultraviyole ışınları için cildimizi güneş kremi ile koruyorsak dijitalleşen dünyada da gözlerimizi mavi ışığı filtreleyen koruyucu gözlüklerle korumalıyız. Bu koruyucu gözlükleri kullanarak retina sağlığınızı koruyabilir; yaşa bağlı gelişen sarı nokta hastalığı, katarakt ve geçici körlük gibi hastalıkların görülme riskini azaltabiliriz.

Uluslararası bir danışmanlık şirketinin 30 ülke üzerinde yaptığı araştırmaya göre Türkiye akıllı telefon bağımlılığında dünya birincisi konumunda. Araştırmanın sonuçlarına göre Türkiye’deki kullanıcılar günde ortalama 71 kez, yani yaklaşık 15 dakikada bir telefonuna bakma ihtiyacı duyuyor. Türkiye’deki akıllı telefon kullanıcıların yüzde 22’si, yani yaklaşık 5 kişiden biri bağımlı durumunda. Ve bu sonuçlar 2015 yılında yayınlandı. Aradan 5 sene geçti ve hala liderliğin kimde olduğunu söylememe gerek yok sanıyorum.

I-BLOCK mavi ışığı filtreleyen koruyucu gözlük

2020’de tüm dünyayı kasıp kavuran pandemi sebebiyle de ekrana bakma oranımız neredeyse 2 kat arttı. Dijital dünyanın her eve girmesiyle birlikte ihtiyaçlar da değişti. Pandemi sebebiyle birçok kişi eğitimlerini online olarak sürdürmekte. Bugün sizi çoğunuzun bildiği veya denk geldiği I-BLOCK koruyucu gözlüklerle tanıştıracağım. Mavi ışığın yol açtığı zararlardan korumaya yardımcı olan bu gözlükler, bilgisayar/tablet ve telefon gibi dijital ekranlarda çok zaman geçiren yetişkin ve çocuklar için ideal bir gözlük.

Çocuklar artık telefon ve tablet ile büyüyor. Bunun aksini kimse söyleyemez. Çocukların doğar doğmaz adapte ve bağımlı olduğu bu ekranların ileri yaşlarda getireceği sorunlar hakkında çok da veriye sahip değiliz. Bu yüzden daha çocukluktan bu önlemleri alarak güneş gözlüğü gibi hayatımızın birer parçası haline getirmeliyiz.

I-BLOCK koruyucu gözlükler, LED/LCD ekranlardan gelen yüksek mavi ışık alımını düşürmekle kalmayıp göz zorlanması ve yorgunluğunun azalmasına yardımcı oluyor. Böylelikle gün içerisinde daha az konsantrasyon kaybına yardımcı olduğunu söylemek mümkün. Az önce biyolojik saatten bahsetmiştim. Melatonin bizim doğal uyuma hormonumuz. Vücudun biyolojik saatini koruyup ritmini ayarlıyor. Ne kadar dijital ekranlara maruz kalıyorsak o kadar melatonin hormonu az salgılanıyor ve biz de diyoruz ki, özellikle bu tarz elektronik cihazları kullanırken I-BLOCK koruyucu gözlükleri kullanabilirsiniz. Böylelikle bu gözlüklerin gece uyku kalitesini arttırmada da etkili olduğunu söyleyebiliriz.

Alışkanlıklar değişiyor

Bu ürünler numarasız olduğu için herhangi bir şekilde gözü bozmaz veya göz kusuru düzeltici özelliği yok. Kanunen optik düzenlemelere dahil olmadığından tıbbi cihaz olarak değerlendirilmiyor ve reçetesiz bir şekilde güneş gözlüğü gibi bu gözlükleri edinebiliyorsunuz. Ancak senede bir kez göz kontrolünden geçmeyi unutmayın. Eğer mevcut numaralı bir gözlük kullanıyorsanız bir sonraki camınızı mavi ışığı filtreleyen özellikte yaptırabilirsiniz.

Teknoloji geliştikçe alışkanlıklarımız da değişiyor. Bundan 20 sene önce ekran bağımlılığı diye bir şey de yoktu mesela. Kapalı bir havada geçirilen bir saatte, içeride ekranın karşısında geçirilen bir saate göre 30 kat daha fazla zararlı mavi ışığa maruz kalıyoruz. Kıssadan hisse, teknolojiye adapte olmaya çalışırken sağlığımızı da göz ardı etmememiz gerekiyor.
Daha yeni Daha eski